Translate

Introducció

La Primera Guerra Mundial va ser un conflicte bèl·lic que va tenri lloca Europa i al Pròxim Orient entre 1914 i 1918. La política es cada vegada més agressiva sobretot a l'Imperi Austro-Hongarès i Alemanya.

El detonant que va fer que esclatès la guerra va ser l'assassinat de l'hereu al tron dels Habsburg, Francesc Ferran d'Àustria, a Sarajevo, Bòsnia el 28 de juny de 1914.

divendres, 8 de maig del 2015

Conseqüències

La Primera Guerra Mundial va tenir conseqüències molt importants en tots els àmbits. Alguns historiadors, com Eric Hobsbawm, consideren que la guerra va marcar el començament real del segle XX. S'anomena "segle XX breu" a una idea del segle caracteritzada per l'ordre polític iniciat amb aquest conflicte i que conclou amb el final de la Guerra Freda.
Amb el desmembrament total del sistema diplomàtic conegut popularment com a "concert europeu" i les diferents aliances orquestrades durant el segle XIX per estadistes com Metternich o després Otto von Bismarck, les negociacions de pau es van haver de tornar a anivellar construint l'anomenada Societat de Nacions.
Hi van haver moltes conseqüències polítiques:
Esclat de la Revolució Russa, que va portar el comunisme a Rússia.
Canvi de sistema polític a Alemanya: l'imperi Alemany es va convertir en la República de Weimar, i Guillem II de Prússia s'exilia als Països Baixos.
Redistribució important de les fronteres:
Es van desmembrar els imperis Austrohongarès i Turc.
Van tenir pèrdues territorials: Imperi Alemany, Imperi Rus i Bulgària.
Van tenir guanys territorials: l'Imperi Britànic, França, Regne d'Itàlia, Grècia, Romania, Sèrbia (que va esdevenir el Regne dels Serbis, Croats i Eslovens), Japó, i els Estats Units.
Van aparèixer nous estats: Polònia, Txecoslovàquia, Lituania, Letònia, Estònia, Finlàndia i Iugoslàvia.